Pianostemmer Utrecht

Pianostemmer Utrecht

 

 

Het klinkt misschien als een gek beroep, want wat is nu precies de functie van een pianostemmer? Je hebt immers veel apparaten om zelf instrumenten te stemmen, wat is dan nog het doel van een pianostemmer? Dat is een interessante vraag die in dit artikel zal worden beantwoord. Wat doet een pianostemmer precies en waarom is het in veel gevallen noodzakelijk om gebruik te maken van een pianostemmer Utrecht?

 

Moeilijk om zelf te stemmen

Bij veel instrumenten kan de bespeler van het instrument meestal gemakkelijk zelf stemmen. Dat is tamelijk eenvoudig als je er een beetje gevoel voor hebt. En in andere gevallen bestaat er altijd nog een speciale stemmer waar je gebruik van kunt maken, zodat je heerlijk kunt spelen zonder dat je bang hoeft te zijn dat het vals is. Bij een piano ligt dit echter compleet anders. Een piano is veel complexer om te stemmen en daardoor is er zelfs een speciaal beroep van. Er is een speciale opleiding nodig om een piano goed te kunnen stemmen. Een piano, in tegenstelling tot andere instrumenten, zit zeer complex in elkaar als het gaat om de toonhoogtes. Daarom is het ook zo belangrijk dat daar de volle aandacht aan wordt besteed.

 

Opleiding?

Zoals al even werd beschreven in dit artikel is het dus mogelijk een opleiding tot pianostemmer te volgen. Dit is een opleiding die kan worden gevolgd op het mbo-niveau. Het is een zeer praktisch beroep, dus omwille van die reden is het mogelijk om dit op een mbo-school te leren. In principe bestaat de opleiding uit twee belangrijke onderdelen. Enerzijds heb je de theorie. Daar word je geleerd hoe je het beste de piano kunt stemmen, de mechaniek achter een piano en ga zo maar verder. Daarnaast heb je ook nog de praktische kant. Dan moet je stage lopen en leer je ervaring op doen met het stemmen van een piano. Je weet dan precies wat je te doen staat en op die manier kun je je beroep eindelijk beoefenen!

 

Vast systeem

Voor het stemmen van een piano wordt gebruikgemaakt van een vast systeem. Daarom is het belangrijk dat de pianostemmer dit systeem helemaal eigen maakt, want dan kan het stemmen veel gemakkelijker plaatsvinden. Er zijn namelijk veel piano’s in de wereld en deze moeten allemaal gestemd worden. Daar kun jij aan bijdragen, maar dan moet je wel dit belangrijke systeem volgen. Gelukkig leer je dit systeem tijdens de opleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *